TÜBİTAK'ın desteklediği "Az-Orta Katlı Konut Yapılarında Afet Etkilerini İzleme ve Değerlendirme Ulusal Ağının Kurulması" (121E280) Projesi, standart bir YSİ uygulamasından farklı olarak, geniş kitlelerin faydalanmasını sağlamak amacıyla maliyet etkin ve yüksek duyarlılıkta üretilecek cihaz ile az-orta katlı konut yapılarından toplanacak titreşim verilerinin anlık çözümleneceği, değerlendirileceği ve bilgiye dönüştürüleceği bir ağ yapısının kurulmasını hedeflemektedir. Cihaz konumlandığı yapı özelinde yapacağı hesaplar ile elde ettiği veriyi kurulacak veri merkezine iletecek ve yapıda meydana gelecek iç veya dış yükler etkisinde hakim frekans değişimi veri merkezinde tespit edilecektir. Bu amaçla kullanılacak olan cihaz, proje kapsamında MikroElektroMekanik Sensörler (MEMS) tabanlı olarak üretilecektir. Veri merkezinde yapılacak değerlendirmeler sonucunda, afet olması veya olmaması durumunda, yapısal hasarın göstergesi olan hakim frekanstaki değişim bilgisinin yetkililere/karar mekanizmalarına (AFAD-AYDES, emniyet, itfaiye vb) iletilmesi mümkün olacaktır.
Projenin amacı, ülkemizde deprem tehlikesi altında bulunan mühendislik yapılarından az-orta katlı binaların
izlenmesini sağlayarak afet yönetimi açısından karar destek unsuru olacak bir ulusal sistemin kurulmasıdır.
Bu amaca uygun olarak proje kapsamında belirlenen hedefler aşağıda sıralanmıştır;
- Maliyeti düşük tutarak, geniş halk kitlelerince temin edilebilecek kolay monte edilen ve bakım gerektirmeyen özgün, uluslararası pazarda yer alabilecek yüksek katma değerli bir ürün oluşturulması,
- 20 adet 100 Hz örneklemeli, üç (3) eksenli, 10 saniye aralıklarla kısa FFT hesabı yapabilen, 0.1-10Hz
aralığında en yüksek genlikte beş (5) adet frekans değerini dışarı gönderen, laboratuvar ortamında ve gerçek binalarda yapılan testlerde referans ölçme sistemiyle tutarlı olan cihazın üretilmesi.
- Yapıda meydana gelecek olan herhangi bir rijitlik değişiminin hakim frekansa olan etkisinin, gerek deney düzeneği üzerinde gerekse de yapılacak olan saha çalışmalarında detaylı bir şekilde irdelenmesi ve aralarındaki korelasyon tanımlanması.
- Üretilen cihazın IoT teknolojisini kullandığı bir ulusal ağ sisteminin pilot bölge için kurulması,
- Üretilen cihazdan 10 saniye aralıkla gelen frekans değerlerinin istatistiksel analizinin yapılması, anomalinin tespiti, olası dış etkinin belirlenmesi, uyarı mesajının gönderilmesi.